Menno Veenendaal, beeldhouwer, beeldhouwdocent en jazz-musicus

Vanuit zijn drang zich te willen uiten in vormentaal is Menno Veenendaal zich, naast zijn activiteiten als jazzmusicus en muziekprogrammeur, ca. 25 jaar geleden gaan toeleggen op het beeldhouwen. Na bij diverse beeldend kunstenaars het vak te hebben doorgrond is Veenendaal zich aanvankelijk gaan specialiseren in het portret. Een persoonsbeschrijving gemaakt in klei of was. Vele bronzen karakterkoppen zijn van zijn hand, al dan niet in opdracht ('Een kop vertelt werkelijk alles van iemand. Een heel leven vertaald; dat fascineert me!'). 

Zijn immer voortdurende zoektocht naar zijn nog te maken mooiste beeld gaat inmiddels verder dan portretten alleen. Achter de essentie(s) van de voor hem ultieme vorm komen - zo die er is - is volgens hem 'een reis met keuzes en twijfels. Oneindig, niet te volbrengen, vaak verwarrend en met vele waarheden, maar vooral: boeiend!'.

Werk in de openbare ruimte: Koningsbeeld Willem-Alexander op Admiraliteit (Commando Zeestrijdkrachten) Koninklijke Marine Den Helder, Koningsbeeld in Publiekshal Gemeente Haarlem, Koningsbeeld in Gemeentehuis Bloemendaal. 'Apotheose' in binnentuin Spaarneziekenhuis Hoofddorp. Borstbeeld Harry Mulisch in Americain (American Hotel) Amsterdam. 

Menno Veenendaal exposeerde/exposeert bij galeries en kunstbeurzen, waaronder o.a. de Holland Art Fair, de Jaarbeurs Utrecht en het Congresgebouw Den Haag, Beeldentuin De Pruimengaard, La Lanka, Orangerie Kasteel Duivenvoorde, Galerie en Sculpturenpark Groeneveld, Duin en Kruidberg, Beeldentuin De Booghgaard, Castellvm Aqvae en Beeldenpark Marienheem. Zie 'Exposities'.

In zijn Haarlemse atelier geeft Veenendaal wekelijks beeldhouwlessen.  Daarnaast is hij werkzaam als freelance professioneel drummer. Tevens was hij vele jaren muziekprogrammeur en coördinator van diverse jazzpodia en festivals in Nederland, waaronder Jazz behind the Beach en het Loosdrecht JazzFestival.


voor verdere informatie: zie www.mennoveenendaal.nl